Teh kombucha juga dikenali sebagai teh cendawan. Namun ianya bukanlah diperbuat daripada cendawan tetapi bakteria dan juga yeast yang terapung di atas minuman itu, yang menyerupai bentuk seperti cendawan.
Teh kombucha rasa sedikit bergas, masam seperti cuka serta berwarna coklat menyerupai teh. Kadang kala jus buah-buahan asli ditambah dengan teh kombucha untuk menjadikan rasanya lebih manis serta berperisa.
Khasiat dan kebaikan teh kombucha:
- Meningkatkan tenaga
- Membantu menurunkan berat badan
- Membantu sistem penghadaman
- Membantu meningkatkan sistem imun badan
- Membantu menguatkan daya ingatan
- Membantu detoksifikasi badan
- Mengurangkan risiko penyakit kanser
- Mengurangkan sakit sendi
Proses penapaian teh kombucha dilakukan selama 7 hingga 10 hari sebelum ianya boleh diminum. Semakin lama dibiarkan, semakin kurang rasa manis kerana bakteria telah memakan gula di dalam campuran teh tersebut.
Setelah siap proses penapaian, teh kombucha akan menjadi seperti bergas dan mempunyai rasa masam seperti cuka, kaya dengan Vitamin B, enzim, probiotik serta tinggi kandungan asid (asetik, glukonik dan laktik). Kemudian, teh kombucha dikeluarkan serta dicampur bersama jus buah-buahan asli maka terhasil pelbagai perisa teh kombucha seperti delima, limau, buah naga dan sebagainya.
Kredit: theAsianparent
No comments:
Post a Comment