Thursday, October 20, 2022

Kebaikan Minyak Argan untuk Kecantikan dan Kesihatan

Minyak argan adalah bahan semula jadi yang baik untuk kulit dan rambut, dipercayai mengandungi Vitamin E dan antioksidan, juga bermanfaat untuk kesihatan tubuh badan. Minyak argan berasal dari pokok argan yang tumbuh di wilayah kecil Morocco. Minyak argan selalu digunakan dalam masakan, produk kosmetik, serta ubat atau supplement makanan kesihatan semula jadi.

Kebaikan Minyak Argan untuk Kecantikan dan Kesihatan:

1.Melembapkan kulit

Kandungan Vitamin E dalam minyak argan dipercayai baik dan membantu membuat kulit sentiasa lembap dan segar. Oleh sebab itu, minyak argan selalu ditemui dalam produk kosmetik seperti losyen, sabun dan sebagainya.

Ia juga boleh membantu melembapkan kulit kepala dan membantu membuat rambut kelihatan lebih berkilau. 

2.Mencegah pertumbuhan jerawat

Pengeluaran sebum atau minyak berlebihan pada kulit menyebabkan pori-pori tersumbat dan ini mempercepat pertumbuhan jerawat. Minyak argan membantu mengurangkan pengeluaran sebum sekaligus mencegah pertumbuhan jerawat.

Kandungan antioksidan di dalam minyak argan juga membantu mengurangkan kemerahan atau radang pada kulit akibat jerawat.

3.Melambatkan proses penuaan

Minyak argan membantu melambatkan proses penuaan. Antioksidan dapat mengekalkan kelembapan kulit dan kesihatan kulit sentiasa terjaga sehingga tanda-tanda penuaan berkurang. 

4.Membantu menyembuhkan luka

Minyak argan boleh membantu mempercepat penyembuhan luka. Gabungan Vitamin E dan antioksidan yang terdapat dalam minyak argan mempercepat proses penyembuhan luka. 


5.Melindungi kulit dari kerosakan sinaran matahari

Kerosakan pada kulit akibat daripada sinaran matahari serta hyperpigmentasi dapat dicegah jika menggunakan minyak argan. Minyak argan dapat melindungi kulit kerana ianya mengandungi antioksidan yang banyak sekaligus mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit kanser kulit dan melanoma.

6.Membantu kesihatan jantung

Minyak argan dapat meningkatkan tahap kolestrol baik dalam badan dan mengurangkan tahap kolestrol jahat sekaligus mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit jantung.

7.Mengurangkan risiko penyakit Diabetes

Di samping tahap kolestrol, tahap gula dalam darah juga dapat dikurangkan dengan minyak argan. Minyak argan dapat mencegah peningkatan gula dalam darah sekaligus mengurangkan risiko penyakit Diabetes.

8.Mencegah penyakit kanser

Minyak argan dipercayai dapat mencegah dan memperlambat pertumbuhan sel-sel kanser kerana kandungan antioksidan di dalamnya yang tinggi.

No comments:

Post a Comment