7 Kelebihan dan Khasiat Makan Buah Durian

Assalamualaikum semua.

Siapa tak kenal dengan raja buah? Pastinya semua orang kenal dan tahu raja buah ini. Buah durian ialah raja segala buah. Berduri-duri tajam lagi memang sesuailah sangat jadi raja buah. Cakap pasal buah durian, siapa saja yang tak suka? Boleh dikatakan semua orang suka buah durian ni kan, favourite lagi tu. Namun, tak dinafikan ada juga sesetengah orang yang tak suka dan tak makan buah durian ni. Jangan kata tak suka dan tak makan, bau buah durian ini pun kadang-kadang dia tak boleh bau. Sampai macam tu sekali alahan atau allergic dia dekat buah durian tu kan. Siapa yang alahan teruk macam tu dekat buah durian? Angkat tangan sikit! Hehe. Sekarang dekat area sini, rumah aku ni tengah musim buah durian. Berlambak-lambak orang jual buah durian ni dekat sini. Jadi itu yang aku rasa semangat sangat nak cerita pasal buah durian ni. Hihi. Tambahan pula, aku suka makan buah durian. Baru-baru ni makan buah durian, sedap sangat. Macam syurga dunia! Huhu.

7 Kelebihan dan Khasiat Makan Buah Durian, durian, buah durian, khasiat durian

Ketahui 7 Kelebihan dan Khasiat Makan Buah Durian
  1. Membantu mencegah dari penyakit kanser
  2. Membantu mengawal tekanan darah
  3. Mengurangkan kesan penuaan
  4. Merawat masalah susah untuk tidur
  5. Mengurangkan kolestrol dalam darah
  6. Menguatkan daya ingatan
  7. Mencegah tulang daripada rapuh

Banyaknya kelebihan dan khasiat buah durian. Ini yang diketahui, yang tidak diketahui mungkin ada banyak lagi. Sesungguhnya, setiap apa jua benda yang Allah jadikan itu tidaklah ianya sia-sia sahaja. Contohnya macam buah durian ni, banyak kelebihan rupanya. Bukan sahaja buah durian, buah-buah yang lain pun mesti akan ada kelebihan dan khasiatnya, di samping itu terkandung juga keburukannya. Balancelah tu kan. Ada baik, ada juga buruknya. Selama ini kita asyik makan buah durian saja tanpa ambil tahu apa khasiat dan kelebihannya, jadi sekarang dah tahulah sedikit info menarik mengenai buah durian ni ya. Semoga dapatlah tambah sikit ilmu pengetahuan kita tentang buah-buahan tempatan di Malaysia ni.

Kali ini kongsi info mengenai buah durian, di lain entri mungkin aku akan berkongsi info khasiat serta kelebihan buah-buahan yang lain pula. Tak tahulah lepas ni, entri pasal khasiat buah apa pula yang nak dikongsikan. Haha. Sekarang pun tengah nak bermula musim buah rambutan dan buah manggis. Wah, syoknya. Nikmat betul ada pokok buah-buahan dalam kawasan rumah ni kan. Inilah salah satu sebab kenapa duduk di kampung ni best. Hihi. Korang kalau teringin nak makan buah-buahan, jemputlah singgah sini ya, nak alamat boleh PM tepi ya. Haha. Sekian.

Baca juga:



Share:

Kanak-kanak Belajar Dari Apa Yang Mereka Alami

Kanak-kanak Belajar Dari Apa Yang Mereka Alami, Kanak-kanak, Anak-anak, Anak

Assalamualaikum semua.

Kanak-kanak Belajar Dari Apa Yang Mereka Alami

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dalam kritikan,
mereka akan belajar mengutuk.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dalam permusuhan,
mereka akan belajar bergaduh.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dalam keaiban,
mereka akan sentiasa berasa bersalah.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dalam toleransi,
mereka akan belajar menjadi penyabar.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dengan sanjungan,
mereka akan belajar menghargai.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dengan saksama,
mereka akan belajar menjadi adil.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dengan kesejahteraan,
mereka akan hidup menjadi setia.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dengan kebenaran,
mereka akan belajar menghargai diri.

Jika seorang kanak-kanak itu hidup dengan persahabatan,
mereka akan belajar berkasih sayang.

Dalam kehidupan seharian, ibu bapa atau penjaga memainkan peranan yang amat penting dalam medidik dan membentuk sahsiah serta pekerti diri anak-anak mereka. Ibu bapa itu adalah acuan kepada anak-anak mereka. Apa saja yang dilakukan oleh ibu bapa dan dilihat oleh anak-anak, begitulah juga apa yang mereka akan ikut dan tiru. Bak kata pepatah, "bagaimana acuan, begitulah kuihnya". Anak-anak juga diibaratkan bagai kain putih yang masih suci dan bersih, ibu bapalah yang mencorakkannya.

Seorang kanak-kanak itu lazimnya mempelajari sesuatu dengan melihat perbuatan dan mendengar perbualan orang di sekelilingnya. Mereka akan menerimanya bulat-bulat kerana mereka hanyalah anak-anak kecil, setahun jagung, yang sedang mula untuk mempelajari sesuatu yang baru. Oleh itu, sebagai ibu bapa dan penjaga atau orang-orang yang dekat dengan anak-anak kecil, tunjuklah sesuatu yang baik dan mulia supaya mereka boleh mengikutinya dan menjadikan contoh yang baik.

Sebaik-baik acuan itu adalah acuan yang ditinggalkan oleh Rasulullah S.A.W. Cara Rasulullah S.A.W. memimpin keluarganya dan mendidik anak-anaknya, jadikanlah contoh yang terbaik. Semoga sunnah baginda dalam kekeluargaan dapat kita hidupkan dalam rumah atau institusi kekeluargaan kita bagi menjamin pembentukan akhlak yang mulia dan berpekerti tinggi. Didiklah anak-anak kecil dengan sebaik-baiknya kerana mereka adalah tunjang kepada ummah kita kelak. In shaa Allah.




Share:

6 Sebab Berat Badan Susah Nak Turun

6 Sebab Berat Badan Susah Nak Turun

Assalamualaikum semua.

6 Sebab Berat Badan Susah Nak Turun
  1. Terlalu pasif walaupun bersenam
  2. Tidak cukup lemak baik (omega 3)
  3. Tidak pandai kawal stress
  4. Kurang dan lebih karbo setiap hari
  5. Tidak dapat rehat atau tidur yang berkualiti
  6. Diet yang tiada defisit kalori

Terlalu pasif walaupun bersenam: Walaupun kita ada bersenam tapi lepas tu duduk main telefon, laptop dan sebagainya. Jadi lebih banyak pasif dari aktif. Sedentary lifestyle lah sekarang ni kata kan. Betullah tu macam mana nak kurus.

Tidak cukup lemak baik (omega 3): Memang umum mengetahui lemak itu adalah sesuatu yang sangat jahat tapi tak semua yang namanya lemak tu bersifat jahat. Lemak seperti omega 3 dan juga omega 6 merupakan lemak baik yang kita perlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan sel dalam tubuh badan kita. Kalau lemak jahat pula akan meningkatkan lagi kadar lemak dalam darah kita. Jadi kalau tersalah pilih lemak ni pun macam mana nak kurus kan.

Tidak pandai kawal stress: Ini satu hal lagi, kalau stress sangat pun tak boleh juga. Bila stress, kadang-kadang kita rasa asyik nak makan je sebab selera makan meningkat disebabkan hormon yang dikeluarkan ketika stress. Bila stress juga ada enzim yang menghalang pertukaran lemak menjadi tenaga. Macam mana nak kurus tu.

Kurang dan lebih karbo setiap hari: Karbohidrat ni sebenarnya lagi bahaya dari lemak. Sebabnya karbohidrat dihadam lebih pantas oleh tubuh badan kita menyebabkan lebih banyak peningkatan gula dalam darah. Lepas tu kita akan cepat berasa lapar dan rasa nak makan lagi dan lagi. Jadi macam mana kita nak kurus.

Tidak dapat rehat atau tidur yang berkualiti: Kualiti tidur yang baik adalah 6-8 jam sehari. Bila badan kita kurang tidur, hormon kortisol akan dihasilkan di mana akan meningkatkan lagi selera makan kita.  Bila ada selera makan yang melampau, macam mana nak kurus. 

Diet yang tiada defisit kalori: Pengiraan kalori dalam pemakanan adalah salah satu kaedah penting kalau nak diet. Kadang-kadang kita diet tapi tak tahu kalori makanan yang kita makan tu. Kalori defisit terbentuk bila jumlah kalori yang kita makan kurang daripada kalori yang kita guna jadi akan ada penurunan berat badan. Ketahuilah kalori makanan yang kita makan kalau betul-betul nak kurus.

Ok jadi sekarang dah tahulah kenapa berat badan ni susah sangat nak turun sebab semua perkara di atas. Aduhai! Semoga info ini bermanfaat juga untuk semua.



Share:

Amaran Doktor Pakar Buah Pinggang dan Panduan Pengiklanan Produk Kesihatan

Assalamualaikum semua.

Baru-baru ini di Facebook, doktor pakar buah pinggang ini ada mengeluarkan amaran untuk selebriti, instafamous dan sesiapa sahaja yang mengiklankan serta yang review produk. Tindakan yang tidak bertanggungjawab oleh beberapa pihak ini membuatkan ramai yang dimasukkan ke hospital kerana percaya dengan golongan yang berpengaruh berkenaan.

Takrif Selebriti:
Individu yang dikenali umum dan kerana status selebritinya, boleh menggalakkan penggunaan produk perubatan. Contohnya pelakon, penyanyi, pengacara, asatizah (ustaz/ustazah), ahli sukan, blogger, model, angkasawan, animasi dan lain-lain.

Dr Rafidah Abdullah, Pakar Nefrologi Malaysia, Medtweet.my

Dr. Rafidah Abdullah menegaskan dalam laman Facebooknya:

"JANGAN sekali-kali sebut perkataan buah pinggang dalam review anda. Yang ini dah masuk kawasan saya dan bagi pihak rakan-rakan, kami tidak benarkan sesiapa pun kata produk anda selamat untuk buah pinggang. You have NO IDEA how many people landed in hospital. Yang terkena: sila simpan bukti dan beritahu doktor merawat untuk hubungi saya. Kita saman mereka ya,"
Selebriti perlu mempunyai tangggungjawab sosial bagi memastikan pengiklanan/promosi produk yang dibuat adalah telus dan jujur serta mematuhi undang-undang yang dikuatkuasakan memandangkan ia memberi kesan kepada pengguna yang terpengaruh membeli produk hasil pengiklanan yang dibuat oleh seseorang selebriti. Akhirnya yang jadi mangsa adalah pengguna yang tidak tahu apa-apa pasal keburukan produk tersebut.

Oleh itu, mereka diingatkan agar mematuhi panduan khas dalam pengiklanan produk kesihatan yang disediakan oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia.

"Untuk selebriti, instafamous‪ dan yang sewaktu dengannya: KKM buat panduan khas untuk anda. Harap semua selebriti tahu tatacara yang betul. Jangan bagi alasan tak munasabah. Saya tahu denda sedikit, tapi janganlah menipu masyarakat Malaysia. Tak rasa bersalah sedikit pun ke?‬," - tegas Dr. Rafidah lagi.
Panduan Kepada Selebriti Dalam Pengiklanan Produk Kesihatan, Panduan Nak Iklan Produk, Product Review, Selebriti, Instafamous

Panduan Kepada Selebriti Dalam Pengiklanan Produk Kesihatan
Panduan ini bertujuan untuk memberi pendedahan kepada golongan selebriti yang sering berperanan sebagai individu yang mengiklankan/mempromosikan produk kesihatan kepada orang awam. Panduan ini adalah komplimentari kepada Garis Panduan Pengiklanan Ubat dan Produk Perubatan Kepada Orang Awam sedia ada dan Akta Ubat (Iklan & Penjualan) 1956 yang dikuatkuasakan.

Tujuan Kawalan Iklan Perubatan:
  • untuk mengawal selia kandungan pengiklanan: memastikan pengiklanan yang benar dan tidak menjejaskan atau melanggar norma-norma sosial.
  • untuk melindungi kesihatan awam dengan menggalakkan penggunaan ubat-ubatan yang selamat: memastikan bahawa pengiklanan adalah jujur berkenaan manfaat, kegunaan dan kesan ubat, serta mematuhi undang-undang yang dikuatkuasa.
Definisi Iklan Menurut Akta Ubat (Iklan & Penjualan) 1956:
Menurut Seksyen 2 Akta yang sama, iklan termasuk apa-apa notis, pekeliling, laporan, ulasan, risalah, label, pembalut atau dokumen lain, dan apa-apa pengumuman yang dibuat secara lisan atau dengan apa-apa cara yang menghasilkan atau memancarkan cahaya atau bunyi. Ini termasuklah iklan yang berbentuk product review, testimoni atau endorsan profesional di dalam media cetak atau elektronik atau media baharu (laman web dan media sosial dan lain- lain).

Waspada Dengan Iklan Ubat Iklan Produk Di Media Sosial

Larangan Pengiklanan Produk Yang Berkaitan Dengan 20 Jenis Penyakit:
Terdapat 20 jenis penyakit yang DILARANG diiklankan bagi tujuan rawatan/pencegahan/diagnosis:
  1. Penyakit/kerosakan buah pinggang
  2. Penyakit/kerosakan jantung
  3. Kencing manis
  4. Sawan
  5. Lumpuh
  6. Batuk kering
  7. Asma/lelah
  8. Kusta
  9. Barah
  10. Pekak
  11. Ketagihan dadah
  12. Angin pasang/Hernia
  13. Penyakit mata
  14. Tekanan darah tinggi
  15. Sakit mental
  16. Kemandulan
  17. Frigidity
  18. Lemah fungsi seks/Impotency
  19. Penyakit venerus/Penyakit Kelamin
  20. Kelemahan urat saraf/aduan kelemahan lain, timbul daripada/berhubung dengan perhubungan seks

Untuk Maklumat Lanjut:
Panduan Kepada Selebriti Dalam Pengiklanan Produk Kesihatan
Share:

Restoran Sala Thai @ Kajang

Assalamualaikum semua.

24 Januari hari ini merupakan hari lahir abang yang ke-33. Dah tua dah dia. Hihi. Selalunya akan keluar makan sama-sama atau sambut hari lahir sama-sama dekat rumah. Ikut moodlah. Tapi selalunya makan di luar saja. Tahun lepas kami sambut hari lahir abang di Ana Ikan Bakar Petai, Bangi. Tahun ni juga sambut di sekitar sini sebabnya kakak duduk di Kajang ni. Jadi nak berkumpul bersama makan2 kami pergilah ke sini.

Jadi hari ini kami makan-makan di Restoran Sala Thai, Kajang. Restoran ini di tepi Highway Kajang dan berdekatan dengan Giant Sg. Chua. Senang sangat nak singgah kalau dari highway tambahan pula makanan dia memang sedap-sedap belaka dan memang original Thai. Sebab tu suka makan sini kalau ke area Bangi dan Kajang.

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Memandangkan semua setuju nak makan Seafood, jadi kami makan di Sala Thai ni. Kalau pilih antara makan makanan western dengan makan makanan nasi atau makanan panas seafood, memang makanan seafood lah jadi pilihan sebab lebih suka makan nasi. Hihi. Kami order beberapa menu utama. Tak order yang jenis set sebab suka pilih apa yang nak makan. Di restoran ni ada bermacam-macam jenis pilihan makanan dan menu western pun ada juga di sini. Suasana kedai dia selesa, besar, boleh pilih nak duduk dalam kedai atau di luar open air bawah pokok. Tapi tak sesuai lah duduk bawah pokok kalau hujan. Hehe. Servis dia juga boleh tahan cepat di sini.

Menu makanan yang kami order di Restoran Sala Thai:

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, tofu, tofu sos tiram, tofu masak sos tiram, seafood, seafood kuali panas, siakap, siakap masak 2 musim, siakap 2 musim, siakap stim, siakap stim halia, siakap masak stim, siakap masak stim halia

Siakap Masak Stim Halia
Memang sedap secukup rasa.
Rating: 9/10

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, tofu, tofu sos tiram, tofu masak sos tiram, seafood, seafood kuali panas, siakap, siakap masak 2 musim, siakap 2 musim

Siakap Masak 2 Musim
Ada kerabu mangga atas dia.
Yang ni oklah, rasa macam masak 3 rasa.
Rating: 8/10

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, tofu, tofu sos tiram, tofu masak sos tiram, seafood, seafood kuali panas

Seafood Kuali Panas 
Ada ketam, lala, sotong, udang, ikan merah.
Sos dia black pepper, dihidang panas-panas berasap memula tadi.
Sebab tu kuali panas panggilannya. Hihi.
Rating: 8/10

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, tofu, tofu sos tiram, tofu masak sos tiram

Tofu Masak Sos Tiram
Sedap bagi sesiapa yang suka tofu.
Kuah sos tiram dia pun sedap.
Rating: 8/10

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Gambar Sebelum Makan
Order juga telur dada, kailan ikan masin dan nasi putih.

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, vietnam spring rolls, popia vietnam

Vietnam Spring Rolls
Yang ini makanan orang Vietnam ada diletakkan di setiap meja.
Siapa nak boleh je ambil dan makan.
Ada banyak jenis, dalam dia ada ketam, jagung, salad, udang, lobak merah.
Sos dia campur thousand island kot, sos dia sedap.
Rating: 8/10

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Ok inilah 'birthday boy' pada hari ini.
Happy Birthday Boboy Kesayangan Ibu. 
Hihi.

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai

Gambar Selepas Makan
Teruk bebeno rupanya. 
Biasalah semua kuat makan.
 Hahaha.

Restoran Sala Thai @ Kajang, Restoran Sala Thai kajang, sala thai kajang, sala thai, restoran sala thai, pulut mangga

Pulut Mangga
Akhir sekali, order ni bungkus je sebab semua dah full.
Tapi nak juga beli pulut mangga dia ni.
Haha
Rating: 9/10

Ok overall memang sedap makan di sini. Restoran Sala Thai di Kajang, sesiapa singgah area Kajang bolehlah makan di sini ya. Servis pun ok, makanan sedap, suasana pun selesa. Ada lagi menu lain yang menarik boleh cuba nanti2 pula. Hehe.

Untuk maklumat lanjut:

Restoran Sala Thai

Alamat: 14, Jalan Semarak 11, Taman Semarak, 43000 Kajang, Selangor

Waktu Operasi: 5.00pm - 2.00 am

Lepas makan tu singgah rumah kakak kejap. Lepak2 lepastu baru balik rumah. Sampai rumah ada rezeki pula menunggu. Bertuah bila hari lahir ni macam-macam rezeki datang kan, kita pun menumpang kali. Haha. Paksu sekeluarga pula datang bawa kek birthday untuk abang.

Red Velvet, Secret Recipe, Red Velvet Cake, Kek red velvet, kek secret recipe, birthday, happy birthday, birthday boy

Red Velvet Cake - Secret Recipe
Happy Birthday Abang Aboy!
Nama panggilan manja dia, family dan kawan rapat panggil dari kecil Aboy@Boy. 
Sweet 33 gituuu. Dah tua dah abang den. Haha.
Semoga abang diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan usia, dimurahkan rezeki.
Amin.

Ok that's all.
Thank you for reading!



Share:

Menang Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner

Assalamualaikum semua.

Hujung tahun 2018 haritu aku ada join satu Giveaway dari sis LZ iaitu  Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner. Bila dia umum pemenang Giveaway ni, tak sangka pula aku akan jadi salah seorang yang bertuah menang Mini Perfume dari sis LZ. Alhamdulillah dah nak jadi rezeki kita kan. Aku terima dengan hati dan tangan yang terbuka luas. Hihi. Entri pengumuman pemenang Giveaway tu korang boleh baca di SINI ya. Mana tahu korang pun salah seorang pemenang kan! Ok. Aku nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih ya kepada sis LZ. Hadiah dah selamat pun sampai pada YEA tadi.

Menang Giveaway Akhir Tahun 2018 by Lady in Red Planner, hadiah Giveaway, mini perfume

Aku dapat 2 mini perfume yang comel  dari sis LZ. Wangi sangat. Ada business card dan nota juga  dari sis LZ. Hehe. Apa pun, semoga sis LZ dimurahkan rezeki dan dipermudah segala urusan. Terima kasih sekali lagi ya. Bertambah koleksi perfume dah. Hihi.
Share:

Mama Gourmet Restaurant @ 9 Avenue, Nilai - Part 1

Assalamualaikum semua.

Hari ni saja jalan2 di Aeon Mall Nilai, maklumlah baru buka. Teringin juga nak tinjau-tinjau. Memang masih ramai lagi orang dekat sana. Tapi tak jammed sangatlah macam sebelum ni masa 1,2 hari baru buka haritu. Hehe. So far ok lah nampaknya. Parking masih free lagi. Banyak kedai yang tak ada dalam list sebelum ni, contohnya tadi nampak ada Myeongdong Topokki, Dubuyo dan food court pun nampak banyak pilihan makanan.

Tadi pergi sana dengan junior sekolah. Lunch di Johnny’s Restaurant makan steamboat. Saja nak merasa jalan2 sambil makan di Aeon Mall Nilai tu. Lepas makan tu pusinglah 1 Aeon Mall tu. Jalan2 macam tu je nak survey dulu dan tengok kedai apa yang menarik di sana. Bila masuk tadi banyak jugalah kedai kosong yang masih belum ada tender. Mungkin tak lama lagi penuh lah tu.

Oklah cukup pasal Aeon Mall Nilai. Lepas makan dekat Johnny’s tadi macam masih awal jadi kitorang pun pusing-pusing Nilai. Dekat Nilai ni area Putra Nilai ni jelah yg bestnya sebab banyak kedai makan. Tadi nak makan dessert pulak lepas makan steamboat. Dekat Johnny’s taknak pulak order dessert kan. Haha.

Saja nak try kedai lain. Jadi keluar Aeon Mall Nilai, pergi pulak area Giant Nilai. Semata nak makan dessert je ni, jadi kitorang pun pergilah Mama Gourmet Restaurant. Kedai ni dekat dalam area 9 Avenue, Giant Nilai tapi bukan dalam Giant, kedai luar Giant tu. Baru je buka kedai ni. Dulu merupakan kedai Coffee & Dreams, mungkin tak dapat sambutan orang, lepas tu terpaksa tutup dan buka pula kedai Mama Gourmet ni.



Mama Gourmet Restaurant @ 9 Avenue, Nilai

Suasana dalam kedai ni selesa dan cantik juga. Dekorasi yang simple tetapi klasik dan memadai. Tapi kena cari port yg ok sebab tadi tempat duduk tak rasa aircond, then kami pindah duduk tempat lain. Mungkin tadi aircond nya rosak kot. Ada makanan western, burger, waffle, dessert, crepe, chocolate fountain dan lain-lain lagi. Kedai ini juga menerima order di kawasan sekitar dan menjalankan food delivery. Baguslah juga ada delivery. Call saja dia datang hantar makanan. 


Memandangkan tadi nak makan dessert je, jadi kami pun tengok menu dia bahagian dessert saja. Tengok2 tertarik dengan menu Fruit Cup. Nak makan dessert acah-acah sihatlah konon jadi pilihlah yang ini memandangkan ada buah-buahan. Haha. Lagipun dah kenyang makan di Johnny’s, jadi dessert ni kami order 1 dan kongsi berdua.


Dessert: Fruit Cup
Strawberry, Kiwi, Pineapple, Banana + Chocolate
Harga: RM15.00

Portion dia dengan harga oklah tapi RM15.00 macam berbaloi juga makan yang lain kot. Tapi chocolate dia memang sedap. Tak berapa manis, ok lah sesuai. Letak dengan buah tu memang sedap sangat. Tapi best juga kalau chocolate tu ada lagi banyak boleh letak banyak2 atas buah tu. Haha. Oklah sebab order dessert ni saja tadi, so far dessert yang ni sedaplah. Taktahu makanan dia yang lain sedap ke tak. Overall, service ok, waiter dia orang Arab jadi kena speaking lah sikit nak order. Ada juga waiter orang Malaysia.

Untuk maklumat lanjut:

Alamat: 9 Avenue, Lot A-31, Giant, 71800 Nilai, Negeri Sembilan

Waktu Operasi: 11.00 am - 12.00 am

Facebook: https://facebook.com/mamagourmet/



Share:

Khasiat Ulam Pucuk Gajus

Assalamualaikum semua.

Nama saintifik bagi gajus ialah anacardium occidental, sejenis tumbuhan yang unik kerana mempunyai biji di luar buah dan isi di dalam. Pucuk gajus yang biasa dibuat ulam ialah pucuk gajus muda. Rasanya kelat masam dan sedap dimakan bersama sambal belacan serta nasi.

Antara Khasiat Ulam Pucuk Gajus

Khasiat pucuk gajus dipercayai boleh mengelakkan terkena penyakit kanser, membantu penghadaman dan sesuai untuk mereka yang menghidap darah tinggi. Para penyelidik dari Institut Penyelidikan Hutan Malaysia (FRIM) membuktikan pucuk gajus boleh mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik. Pucuk gajus juga mampu melawan dan meneutralkan bahan toksik dalam badan kerana terdapat antioksida di dalamnya.

“Pucuk daun gajus boleh melambatkan proses penuaan dan membantu wanita yang memakannya memiliki wajah awet muda.” – Tajuddin Abdul Manap, pegawai laboratori fitoubatan UPM.
Tambah beliau lagi, selain dari khasiat awet muda dan kesegaran tubuh, pucuk gajus juga boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan sakit kencing manis (diabetes). Bagi yang ada ulser dalam mulut, bolehlah menggunakan air rebusan pucuk gajus untuk berkumur. Daun pucuk gajus juga boleh disapukan pada pipi untuk mengurangkan sakit gigi dan disapu pada kulit yang melecur dengan menumbuknya sampai lumat.

Secara ringkas, khasiat ulam pucuk gajus:
  • Membantu mengelakkan daripada mendapat penyakit kanser
  • Membantu melancarkan sistem penghadaman tubuh badan
  • Membantu merendahkan tekanan darah tinggi
  • Membantu mengurangkan kadar gula penyakit kencing manis (Diabetes)
  • Membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit kronik
  • Membantu melawan dan meneutral bahan toksik dalam badan
  • Membantu melambatkan proses penuaan dan memiliki wajah awet muda
  • Membantu memberi kesegaran kepada tubuh badan
  • Membantu masalah ulser dalam mulut
  • Membantu mengurangkan sakit gigi
  • Membantu mengurangkan sakit melecur kulit

Ulam Pucuk Gajus, Pucuk Gajus, Gambar Ulam Pucuk Gajus, Gambar Pucuk Gajus, Khasiat Ulam Pucuk Gajus, Khasiat Pucuk Gajus, Ulam untuk awet muda, awet muda, petua awet muda

Kepada sesiapa yang tak kenal dan tak pernah tengok pucuk gajus, gambar dekat atas itulah pucuk gajus. Fresh dan muda lagi baru petik dari pokok gajus yang ditanam di halaman rumah ni. Hihi. Alang-alang petik pucuk gajus ni tadi untuk buat ulam, terfikir pula nak kongsi khasiatnya. Jadi memang banyak juga khasiatnya pucuk gajus ni kan. Semoga bermanfaat!




Share:

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH


Assalamualaikum semua.

Jom join!

SEGMEN BLOGLIST BY THE WONDERFUL JANNAH
(Click banner to join)

Tarikh tutup penyertaan: 31 Januari 2019

Fakta menarik tentang Jannah:
Dikenali sebagai Jannah Ramli
Merupakan Orang Asli Semelai, Pahang
Pelajar universiti dalam bidang IT (di Melaka eh, betul ke? ) 
Belajar bahasa Mandarin
Mula blogging sejak Oktober 2018
Selalu review novel di blog
Selalu share resepi makanan di blog
Selalu share tips study di blog
Selalu juga share tutorial IT di blog
Rajin review blog orang lain bila join segmen dan giveaway
Entri khas di blognya setiap Isnin: Motivational Monday
Instagram Jannah: @thewonderfuljannah
Share:

Asid Urik Berlebihan Punca Penyakit Gout

Assalamualaikum semua.

Kenali Apa itu Penyakit Gout

Gout ialah sejenis penyakit yang berpunca daripada asid urik berlebihan di dalam badan. Asid urik ialah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin. Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urine). Bagi penghidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi. Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia sejak zaman dahulu kala lagi.

Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal. Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 tahun hingga 60 tahun. Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid. Gout boleh menyerang sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, meminum alkohol dan pemakanan berlebihan boleh dikaitkan dengan penyakit gout. Gout boleh diwarisi tetapi faktor persekitaran juga memainkan peranan.

Gout, Tanda Gout, Simptom Gout, Rawatan Gout, Pencegahan Gout, Pemakanan Penyakit Gout, Punca Gout, Punca penyakit Gout

Tanda/Simptom Penyakit Gout
  • Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki di mana ibu  jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan terasa sangat sakit.
  • Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
  • Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyiksakan.
  • Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
  • Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau berbulan-bulan.
  • Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.
Komplikasi Penyakit Gout
  • Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan dipanggil ’tophi’.
  • Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.
  • Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti kegemukan, darah tinggi, Hiperlipidemia, Diabetes
Rawatan Penyakit Gout

Gout adalah suatu penyakit yang boleh sembuh tetapi anda harus mengambil langkah-langkah untuk mengatasinya.

Rawatan Ketika Serangan:

Rehatkan sendi semasa serangan gout.

Ubat-ubatan anti-radang berkesan untuk mengurangkan sakit dan keradangan sendi. Walaupun ia boleh mendatangkan kesan sampingan seperti sakit perut, jika digunakan dalam jangka masa yang singkat, kesan sampingan jarang berlaku.

Ubatan lain seperti Colchicine juga boleh diambil. Walaupun ia amat berkesan, ia boleh menyebabkan loya, muntah dan cirit-birit. (Peringatan: Colchicine hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor)

Steroid (Peringatan: Steroid hanya boleh diambil melalui preskripsi doktor) Lazimnya cecair steroid disuntik terus ke sendi yang radang. Pil steroid boleh diambil dalam jangka masa yang pendek jika penghidap tidak boleh mengambil ubat-ubatan yang lain. Walaubagaimanapun, ianya tidak boleh diambil berpanjangan.

Sentiasa peka terhadap tanda-tanda awal serangan.

Jika rawatan dimulakan awal, penyakit ini tidak akan melarat.

Rawatan Jangka Panjang:

Oleh kerana gout disebabkan oleh asid urik yang berlebihan dalam badan, anda haruslah mengelakkan faktor-faktor yang boleh menambahkan paras asid urik.

Menjaga berat badan – kegemukan boleh mengganggu keupayaan badan untuk mengeluarkan asid urik yang berlebihan.

Mengelakkan minuman keras.

Pemakanan – elakkan pengambilan makanan yang mengandungi purin yang tinggi.

Sesetengah daging binatang, makanan laut, kekacang mengandungi purin yang tinggi.

Gout, Penyakit Gout, Makanan Gout, Makanan yang perlu dielakkan pesakit gout, Pesakit gout tak boleh makan,

Pemakanan bagi Pesakit Gout

Di bawah disenaraikan makanan yang kaya dengan purin:

ELAKKAN MAKAN
  • Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
  • Ikan bilis, kembung, sardin
  • Daging cincang
  • Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging
  • Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang
KURANGKAN MAKAN
  • Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
  • Peanuts, lentil, beans and peas
  • Poultry
  • Roti jagung dan bijirin

Pencegahan Serangan Penyakit Gout
  • Ubah cara hidup anda untuk memastikan paras asid urik yang normal.
  • Amalkan cara hidup sihat untuk mengelak dari menghidap penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan gout.
  • Apabila mengambil Allopurinol, ianya perlu diambil secara berterusan.
  • Jangan mengubah atau menghentikan dos Allopurinol semasa serangan gout.
  • Minum banyak air.




Share:

40 Kali Sebatan dan Minum Peluh Penghuni Neraka Hukuman Untuk Peminum Arak

Assalamualaikum semua.

Arak banyak disajikan di pusat-pusat hiburan dan ia adalah haram bagi mereka yang beragama Islam. Al-Quran jelas menyatakan arak itu haram walaupun ayat larangan diturunkan secara berperingkat kerana pada awal perkembangan Islam, ia menjadi budaya dalam kalangan masyarakat Arab untuk meminum arak.

Berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud:
"Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya."
 (Surah al-Maidah: 90)

40 Kali Sebatan dan Minum Peluh Penghuni Neraka Hukuman Untuk Peminum Arak, minum arak, minum arak dosa besar, dosa minum arak, hukuman minum arak, hukuman minum arak dalam islam, hukuman minum arak di Malaysia, hukuman bagi peminum minuman keras, hukum minum arak, hukum minum arak dalam Islam, hudud minum arak, sebatan minum arak, berapa sebatan minum arak, 40 kali sebatan minum arak

Rasulullah S.A.W juga mengingatkan pengharaman arak bukan setakat minum, tetapi 10 golongan yang akan dilaknat Allah S.W.T ialah:
  1. orang yang memerah arak
  2. orang yang meminta diperahkan arak
  3. orang yang minum arak
  4. orang yang membawa arak
  5. orang yang menghantar arak
  6. orang yang menuang arak
  7. orang yang menjual arak
  8. orang yang membeli arak
  9. orang yang makan hasil jualan arak
  10. orang yang meminta dibelikan arak

"Semua minuman yang memabukkan merosakkan akal dan menyebabkan manusia kehilangan banyak faedah dan kelebihannya. Hal ini mengakibatkan jiwa mereka menjadi lemah, dikuasai oleh hawa nafsu, timbul rasa benci-membenci dan persengketaan di kalangan orang Islam, sehingga putus hubungan persaudaraan dan hilang rasa kasih sayang. Lebih dahsyat lagi, kesan minum arak menghalang manusia mengingati Allah dan menjauhi mereka daripada rahmat, kurniaan dan ihsanNya.” (Mufti Wilayah Persekutuan)

40 Kali Sebatan dan Minum Peluh Penghuni Neraka Hukuman Untuk Peminum Arak, minum arak, minum arak dosa besar, dosa minum arak, hukuman minum arak, hukuman minum arak dalam islam, hukuman minum arak di Malaysia, hukuman bagi peminum minuman keras, hukum minum arak, hukum minum arak dalam Islam, hudud minum arak, sebatan minum arak, berapa sebatan minum arak, 40 kali sebatan minum arak

Betapa beratnya dosa peminum arak ini, setiap mereka yang meminumnya boleh dikenakan hukuman di dunia berupa hudud dan juga hukuman di akhirat kelak.

Peminum arak juga mengikut hukum perlu disebat sebanyak 40 kali berdasarkan kepada hadis daripada Anas:
"Nabi S.A.W menyebat peminum arak sebanyak 40 kali sebatan dengan pelepah tamar dan selipar."
-Riwayat Muslim (1706)

Nabi SAW bersabda yang maksudnya:
“Sesungguhnya Allah menjanjikan azab kepada peminum arak dengan minuman lumpur kebinasaan.”
Para sahabat bertanya:
“Wahai Rasulullah, apakah lumpur kebinasaan itu?”
Baginda menjawab:
“Peluh penghuni neraka atau perahan ahli neraka.”
-Riwayat Muslim (2002).

40 Kali Sebatan dan Minum Peluh Penghuni Neraka Hukuman Untuk Peminum Arak

Semoga kita semua dijauhkan dari benda-benda kemungkaran.



Share:

Pemandu Teksi Dipenjara 2 Tahun Bunuh Kucing dalam Mesin Dobi

Assalamualaikum semua.

Sebelum ini, viral satu rakaman kamera litar tertutup (CCTV) memaparkan tindakan kejam 3 individu yang telah membunuh kucing yang dipercayai bunting dengan cara memasukkannya ke dalam mesin pengering dobi berkenaan. Kasihan kucing yang dibunuh tu, tak ada salah apa-apa pun. Jadi mangsa teraniaya. Kejam betul manusia.

Kisahnya, seorang pemandu teksi yang terlibat dalam menangkap dan memasukkan seekor kucing bunting ke dalam mesin pengering sehingga mati dalam keadaan berdarah, yang viral suatu ketika dahulu, dijatuhi hukuman penjara 2 tahun selepas mengaku bersalah di Mahkamah Seksyen Selayang dekat sini hari ini. Tertuduh A. Mohanraj, 42, membuat pengakuan tersebut selepas menukar pengakuan kepada bersalah ketika sebutan semula kes di hadapan Hakim Rasyihah Ghazali.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh menjalani hukuman penjara bermula dari tarikh tangkapan pada 14 September tahun lalu. Berdasarkan pertuduhan, Mohanraj didakwa dengan kejamnya kerana menyebabkan penderitaan yang tidak sepatutnya terhadap seekor kucing di kedai dobi Queen Self-Service, Taman Gombak Ria,  pukul 12.54 tengah malam hingga 1 pagi, pada 16 September tahun lalu.

Pemandu Teksi Dipenjara 2 Tahun Bunuh Kucing dalam Mesin Dobi

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut 29 (1) (e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 (Akta 772) dan dihukum mengikut Seksyen 29 (1) akta sama yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 3 tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Tertuduh yang tidak diwakili peguam dalam rayuannya meminta agar hukuman ringan dikenakan atas alasan perlu menanggung isteri dan menjaga ibu yang sakit.

Sebelum ini rakan Mohanraj, S.Satthiya, 27, dilepaskan tanpa dibebaskan daripada pertuduhan sama manakala seorang lagi pekerja kontrak, K. Ganesh, 42, masih mengekalkan pengakuan tidak bersalah. Terdahulu, Pegawai Pendakwa Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Selangor, Roslan Mohd Isa memohon hukuman berat dikenakan ke atas tertuduh dengan alasan kesalahan yang dilakukan tertuduh adalah zalim.
“Kes ini melibatkan kepentingan awam kerana menyaksikan tingkah laku menganiayai dan menzalimi haiwan yang tidak mampu melawan adalah satu sikap yang tidak boleh diterima masyarakat. Sebagai seorang manusia yang berakal tertuduh sepatutnya melindungi haiwan kerana haiwan tersebut (kucing) bukan haiwan berdosa atau berbahaya,” katanya
Pemandu Teksi Dipenjara 2 Tahun Bunuh Kucing dalam Mesin Dobi



Share:

Pembukaan AEON Mall Nilai Terbesar di Malaysia 17 Januari 2019

Pembukaan Aeon Mall Nilai Terbesar di Malaysia 17 Januari 2019, Aeon Mall Nilai, Aeon Mall Terbesar di Malaysia, Aeon Nilai, Aeon Nilai dibuka, Tarikh pembukaan Aeon Nilai, Aeon Mall Nilai dibuka, Promosi pembukaan Aeon Mall Nilai, Aeon Mall Nilai buka bila

Assalamualaikum semua.

Pembukaan AEON Mall Nilai Terbesar di Malaysia 17 Januari 2019

AEON Mall Nilai telah pun siap dibina dan pada 17 Januari 2019 hari ini merupakan pembukaan rasminya. AEON Mall Nilai juga merupakan AEON Mall terbesar di Malaysia. Pre-opening AEON Mall Nilai baru-baru ini mendapat sambutan daripada pengunjung sekitarnya yang tidak ingin ketinggalan mendapatkan promosi barangan-barangan yang dijual di sini.

Selain itu, AEON Mall Nilai juga telah mengadakan promosi sempena pembukaannya, yang berlangsung dari 17 Januari 2019 hingga 27 Januari 2019. Anda akan dapat percuma payung AEON untuk setiap pembelian minimum bernilai RM300 dalam satu resit di AEON Nilai bermula dari 17 Januari 2019 hingga stok habis.

Pembukaan Aeon Mall Nilai Terbesar di Malaysia 17 Januari 2019, Aeon Mall Nilai, Aeon Mall Terbesar di Malaysia, Aeon Nilai, Aeon Nilai dibuka, Tarikh pembukaan Aeon Nilai, Aeon Mall Nilai dibuka, Promosi pembukaan Aeon Mall Nilai, Aeon Mall Nilai buka bila, Aeon Mall Nilai opening

Antara kedai/shop lists yang menarik terdapat di AEON Mall Nilai:
  • Kaison
  • Daiso
  • Eco Shop
  • Popular
  • Thai Odyssey
  • The Body Shop
  • Sasa
  • Watsons
  • Guardian
  • Giordano
  • Bata
  • Kickers
  • Skechers
  • Habib
  • Poh Kong
  • Pandora
  • Clarks
  • Levis
  • Pets Wonderland
  • MollyFantasy
  • Maybelline
  • Cotton On
  • H&M
  • Nike
  • Converse
  • Puma
  • Coach
  • MR.DIY
  • Padini
  • FOS
  • Brands Outlet
  • Nars Cosmetic
  • Huawei
  • Oppo
  • Machines
  • GSC
  • Seoul Garden
  • KFry
  • Dominos
  • Two Fingers
  • Tealive
  • Family Mart
  • Simply Siti
  • McDonalds
  • KFC
  • Sogo (Partnership)
Ok nampaknya banyak sangat kedai yang menarik dekat AEON Mall Nilai ni kalau tengok list ni. Ini yang tersenarai setakat ini, yang tak tersenarai tapi akan dibuka tak tahu lagi ni. Patutlah ramai sangat orang yang excited tengok list kedai di Aeon Mall Nilai ni. Semoga ianya bukanlah hanya "indah khabar dari rupa" ya! Haha. Marilah kita cuba jejakkan kaki ke sini untuk mengetahui sendiri keadaan di Aeon Mall Nilai ini. Hehe. Mana tahu kalau-kalau tengah berjalan tu kita boleh terserempak dekat sini. Tegur-tegurlah ya andai terjumpa. Hihi. Ok bye!




Share:

Kebaikan dan Keburukan Selfie

Selfie, Apa itu Selfie, Kebaikan Selfie, Keburukan Selfie, Bahaya Selfie, Selfie Definition, Maksud selfie

Assalamualaikum semua.

Apa Itu Selfie?

Selfie adalah gambar potret diri. Ia sering dikongsi di perkhidmatan rangkaian media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Selfie biasanya diambil dengan kamera digital atau kamera smartphone menggunakan tangan atau disokong oleh tongkat selfie (selfie-stick/monopod).

Mengambil selfie biasanya dilihat di mana-mana dan anda dengan mudah dapat melihat orang melakukan selfie. Ia dilakukan di seluruh dunia dan pada semua peringkat umur namun ia lebih biasa dilakukan dalam kalangan remaja. Selfie juga telah menjadi diari harian visual kita. Ia bukan sesuatu yang baru terutamanya semasa era zaman moden ini di mana gadget seperti smartphone adalah keperluan dan mudah didapati. Adakah anda tahu bahawa selfie pertama dilakukan oleh Robert Cornelius pada tahun 1839? Penggunaan paling awal perkataan selfie itu adalah pada tahun 2002 dalam forum internet Australia.

Mengapa Selfie?

Terdapat banyak sebab untuk selfie. Selain daripada cara untuk berkomunikasi dan berkongsi emosi dalam media sosial, penghantar selfie berharap mendapat dorongan dan sokongan, comments, shares dan juga likes daripada rakan-rakan media sosialnya.

Apa Kebaikan Selfie?

Selfie sangat popular dalam kalangan remaja kerana ia adalah salah satu alat untuk mengekspresikan diri mereka. Selfie membolehkan anda berkongsi emosi anda dengan berkongsi gambar selfie tersebut dengan orang lain. Dengan mempunyai gambar selfie, ia boleh meningkatkan keyakinan diri dan ekspresi diri anda. Selfie juga boleh menjadi cara untuk meningkatkan kreativiti anda.

Apa Keburukan Selfie?

Berhati-hati. Anda boleh menjadi ketagih dengan selfie (Selfie Addict) atau ketagih dengan internet (Internet Addict) jika anda menghabiskan terlalu banyak masa di media sosial. Anda juga boleh menjadi begitu obses untuk mendapatkan selfie yang paling sempurna untuk berkongsi gambar selfie tersebut kepada rakan-rakan media sosial anda dan mungkin akan mengalami masalah dengan imej anda (Body Dismorphic Disorder). Selfie boleh mencetuskan persepsi tentang kepuasan diri atau mencari perhatian sosial yang menimbulkan narsisisme atau rasa rendah diri. Oleh hal yang demikian, mungkin anda akan terjebak dengan masalah kesihatan mental seperti kemurungan (depression).

Apakah Tanggungjawab Anda?

Anda mempunyai hak untuk selfie dan berkongsi gambar selfie anda tetapi anda perlu menjadi orang yang bertanggungjawab. Seseorang yang bertanggungjawab hanya akan berkongsi post penting dan bertanggungjawab sahaja. Tanpa kesedaran mengenai penyebaran post yang penting dan bertanggungjawab di media sosial, kesan buruk akan melebihi kesan yang baik. Anda juga perlu peka dan sensitif terhadap perasaan orang lain mengenai post/selfie anda kerana mereka mungkin sakit hati atau bosan melihat gambar selfie anda.

Selfie, Apa itu Selfie, Kebaikan Selfie, Keburukan Selfie, Bahaya Selfie, Selfie Definition, Maksud selfie

Do’s and Dont’s Ketika Selfie

Berhati-hati dengan keadaan di sekitar anda dan pastikan keselamatan terjamin sebelum mengambil selfie. Contohnya,  mengambil gambar selfie anda sedang berdiri di altitud tinggi seperti di atas gunung atau sudut sempit atau di landasan kereta api yang boleh membahayakan diri. Obsesi anda untuk mendapatkan selfie yang terbaik dan paling sempurna mungkin berakhir dengan tragedi.

Fikir dahulu sebelum berkongsi selfie anda. Anda mungkin mendedahkan diri anda untuk menjadi mangsa seksual dengan berkongsi gambar selfie yang tidak sesuai.

Ingatlah bahawa dengan berkongsi selfie anda, secara tidak sengaja anda berkongsi maklumat diri dan memberi peluang kepada orang yang ingin mengambil kesempatan terhadap diri anda untuk memanfaatkan anda.

Teks atau gambar selfie tersebut boleh dengan mudah disebarkan tanpa pengetahuan anda. Sebaik sahaja anda tekan hantar (send), ia tidak lagi boleh dikawal. Anda mungkin menyesal di kemudian hari.



Share:

Hukum Memakai Kanta Lekap (Contact Lens) Berwarna

Assalamualaikum semua.

Masa zaman muda-mudi dulu, akulah salah seorang yang sangat excited bila cerita pasal pakai kanta lekap atau contact lens ni. Zaman dulu kala, boleh dikatakan zaman jahiliahlah juga kan. Yalah, waktu zaman remaja belasan tahun itulah zaman paling kritikal sekali orang kata. Sebabnya, zaman itulah kita banyak dan senang sangat nak terpengaruh dan perasaan ingin cuba perkara baru tu membuak-buak ya amat. Huhu. Maklumlah, darah muda, jiwa muda. Ceh!

Aku juga terjebak dengan memakai contact lens ni. Pernah pakai warna coklat, kelabu, hitam yang jenis besar ala-ala Barbie doll tu dan paling tak boleh imagine sekali warna biru. Bila tengok balik gambar lama dulu zaman contact lens biru tu, dah macam avatar dah! Haha. Warna yang lain tu boleh tahan lagilah kan. Yang warna biru ituah yang tak boleh tahan sekali.Pernah 2 ke 3 kali entah pakai pergi sekolah tapi pakai yang warna hitam saja ala-ala Barbie doll tu. Konon nak cantik, last-last kawan tegur sebab nampak mata macam lepas menangis. Alahai! Kelakar betul bila ingat balik.

Zaman sekolah itulah bermulanya zaman aku pakai contact lens. Pakai yang tak ada power sebab aku pakai memang saja-saja. Last sekali aku pakai contact lens 2 tahun lepas rasanya tapi kejap jelah sebab dah lama tak pakai sejak dari sekolah lepastu rasa nak pakai pula balik. Aduhai! Haha. Masa pakai ni tak fikir pun baik buruknya. Sekarang baru mula terfikir apa hukumnya bila pakai contact lens ni. Itulah dia semua benda nak cuba kan. Nasib baik setakat pakai ni mata tak rosak. Huhu. Ok taubat tak pakai lagi dah kot lepas ni.

Apakah Hukum Memakai Kanta Lekap (Contact Lens) Berwarna?

Para ulama' meletakkan beberapa syarat antaranya:
  • Tidak memudaratkan mata
  • Tidak berlaku pembaziran
  • Tidak menyerupai binatang
  • Tidak terdapat unsur-unsur penipuan, menunjuk-nunjuk serta bermegah-megah
Hukum Memakai Kanta Lekap (Contact Lens) Berwarna, Hukum memakai contact lens, hukum memakai contact lens dalam Islam, hukum memakai contact lens berwarna, contact lens, contact lens berwarna, kanta lekap, kanta lekap berwarna, hukum memakai kanta lekap, hukum memakai kanta lekap berwarna, hukum pakai contact lens, hukum pakai kanta lekap berwarna, apa hukum pakai contact lens

Sahibus Samahah Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menyimpulkan bahawa:
"Meskipun hukum asalnya adalah harus, seeloknya ditinggalkan pemakaian kanta lekap berwarna demi mengelakkan diri dari terjebak ke dalam fitnah."
Irsyad al-Fatwa, Mufti Wilayah Persekutuan



Share:

Khasiat Buah Pisang Untuk Kesihatan Tubuh Badan

Assalamualaikum semua.

Buah pisang merupakan buah yang senang ditemui di Malaysia dan ramai juga yang gemar memakan buah pisang ini. Ia mudah didapati di semua tempat pada harga yang berpatutan. Buah pisang sering juga digunakan sebagai pencuci mulut. Rasanya yang manis menjadi kegemaran ramai. Ia enak dimakan begitu saja malahan boleh dijadikan ramuan kepada kuih muih, kek dan sebagainya.

Tahukah anda bahawa pisang juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh badan?

Buah pisang amat baik untuk ibu mengandung kerana ia mampu untuk membantu perkembangan janin. Ini kerana kandungan nutrisi seperti Kalium dan juga Asid Folic. Selain itu, buah pisang juga kaya dengan kandungan vitamin dan mineralnya yang penting seperti Vitamin C, Vitamin B Kompleks, Kalium, Kalsium, Fosforus, Zat Besi dan Magnesium.

Khasiat Buah Pisang Untuk Kesihatan Tubuh Badan, Manfaat Buah Pisang, Buah Pisang, Pisang

Khasiat Buah Pisang Untuk Kesihatan Tubuh Badan

1. Kaya Kandungan Vitamin Dan Serat
Memiliki 2 kali karbohidrat dan 5 kali kandungan Vitamin A jika dibandingkan dengan buah epal. Ia juga kaya dengan kandungan Potassium di mana kadar Potassium mencapai 400mg di dalam buah pisang yang bersaiz sederhana. Oleh itu, buah pisang selalu digunakan untuk menjaga kesihatan jantung.

2. Sumber Tenaga
Kandungan karbohidrat yang terkandung dalamnya dapat menjadi sumber tenaga untuk tubuh badan. Memakan 2 buah pisang sehari dapat meningkatkan sistem imunisasi tubuh badan dan menambah tenaga untuk melakukan aktiviti seharian.

3.Menurunkan Berat Badan
Berita baik untuk mereka yang mahu menurunkan berat badan, buah pisang adalah jawapannya. Kalori yang rendah menyebabkan ia sesuai untuk dimakan kerana dapat membantu menurunkan berat badan.

4. Mengubati Jerawat
Cara untuk mengubati jerawat dengan semula jadi tanpa pencuci muka ialah dengan menggunakan buah pisang. Hancurkan buah pisang yang telah masak dan sapukan pada kulit wajah yang bermasalah jerawat. Biarkan selama beberapa minit dan bersihkan menggunakan air. Ulangi cara ini selama beberapa hari sehingga jerawat hilang dan kulit menjadi bersih.

5. Mengurangi Rasa Sakit Ketika Datang Haid
Untuk kaum wanita, masalah sakit ketika datang haid dapat diatasi dengan memakan buah pisang. Perbanyakkan memakan buah pisang sewaktu sedang haid bagi mengurangi kesakitan yang dialami.

6. Mengubati Sembelit
Buah pisang dapat digunakan sebagai alternatif rawatan kepada masalah sembelit. Pisang dapat membantu melancarkan pembuangan air besar. Ia juga berupaya untuk melembutkan najis yang merupakan penyumbang kepada masalah sembelit.

7. Mengatasi Gatal Akibat Gigitan Nyamuk
Masalah kegatalan akibat gigitan nyamuk sangatlah mengganggu. Namun kegatalan itu dapat dikurangkan dengan menggunkan kulit pisang. Caranya, ambil kulit pisang dan sapukan secara perlahan ke bahagian yang terkena gigitan nyamuk.

8. Meningkatkan Mood
Memakan sejumlah buah pisang bermanfaat untuk membantu menaikkan mood seseorang sehingga mood menjadi stabil dan kurang tekanan.

Memang banyak khasiat buah pisang untuk kesihatan tubuh badan. Oleh itu, mari makan buah pisang dan jadikannya amalan setiap hari. Namun perlu diingat untuk pesakit kencing manis atau Diabetes yang perlu mengurangkan kandungan gula dalam makanan, jangan makan terlalu banyak buah pisang kerana ia juga berupaya meningkatkan kadar gula di dalam darah anda. Semoga kita diberi kesihatan yang baik!

Share:

5 Inisiatif Kurangkan Beban Tugas Guru

Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia, 5 Inisiatif Kurangkan Beban Tugas Guru

Assalamualaikum semua.

Kementerian Pendidikan telah menggariskan 5 inisiatif dan 9 intervensi bagi mengurangkan beban tugas guru, yang mula dilaksanakan Januari tahun ini. Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata, kesemua inisiatif itu diperkenalkan memastikan proses pengajaran yang mementingkan guru-guru mengajar dan bekerja dengan gembira dan bukannya menjadikan pekerjaan mulia itu sesuatu yang menyiksa dan membebankan.

"Kementerian akan berusaha mengembalikan guru kepada tugas mendidik serta mengajar dengan memansuhkan tugas-tugas perkeranian yang didapati mengganggu tugas utama guru sebelum ini," katanya ketika menyampaikan amanat “Pendidikan Untuk Semua, Tanggungjawab Semua” di Universiti Putra Malaysia (UPM)

Dr Maszlee Malik, Menteri Pendidikan Malaysia, 5 Inisiatif Kurangkan Beban Tugas Guru, Guru, Guru mengajar, Murid-murid sekolah, guru malaysia, cikgu

5 Inisiatif Kurangkan Beban Tugas Guru

Inisiatif Pertama
Memudahkan pengurusan fail dan dokumentasi melalui 3 intervensi iaitu Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT), fail panitia dan pelaporan pentaksiran bilik darjah (PBD). Bagi pengurusan SPBT, kementerian menambah baik proses perekodan yang mana guru tidak perlu menulis perolehan, pengurangan bilangan fail dan pengisian maklumat secara digital (softcopy). Bagi pengurusan fail panitia, pihak sekolah diberi autonomi menentukan bilangan fail panitia dan dokumen akan disimpan sama ada salinan digital atau salinan bercetak (hardcopy) berdasarkan keperluan dan kesesuaian sekolah. Bagi pelaporan PBD, cetakan hanya perlu dilakukan berdasarkan keperluan sekolah. Panduan pelaksanaan PBD juga telah dimuat naik ke laman sesawang Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK).

Inisiatif Kedua
Pengurusan data dan sistem online yang akan dilakukan melalui 2 intervensi, iaitu segala pengumpulan dan perolehan data sekolah, guru dan murid perlu diambil dari sumber data sedia ada dalam sistem-sistem yang diperaku oleh semua pihak di kementerian. Intervensi itu juga melibatkan sistem kehadiran murid dalam talian digunakan sepenuhnya, yang bermakna guru tidak lagi perlu mengisi buku jadual kedatangan murid, manakala bagi sekolah yang tiada capaian internet, kehadiran murid boleh direkod secara manual dalam jadual kedatangan murid.

Inisiatif Ketiga
Susulan pemansuhan Peperiksaan Tahap 1, sekolah dibenarkan merangka sendiri pelaksanaan Literasi dan Numerasi (LINUS) yang sesuai dengan keperluan murid. Sekolah perlu mengenal pasti murid Tahap 1 yang mengalami kesukaran menguasai kemahiran membaca, menulis dan mengira serta menyediakan intervensi atau pemulihan yang bersesuaian di peringkat sekolah.

Inisiatif Keempat
Penyeragaman borang dan proses pemantauan yang dilaksanakan melibatkan 2  intervensi bagi memastikan guru tidak lagi terbeban mengisi borang kebersihan, keselamatan dan penarafan kantin. Melaluinya, semua pengusaha kantin dikehendaki mengisi Borang Penarafan Kendiri Kantin dan pengesahan dibuat Penolong Kanan Hal Ehwal Murid (HEM) sahaja, manakala Borang Prestasi Perkhidmatan Kontraktor Pembersihan dan Keselamatan diuruskan kontraktor dan akan dikawal selia serta disahkan Pengetua atau Guru Besar atau Penolong Kanan.

Inisiatif Kelima
Penyelarasan penubuhan jawatankuasa di peringkat sekolah di mana intervensi yang akan dilaksanakan bakal memastikan pelbagai jawatankuasa yang tidak berkaitan dengan tugas mendidik dimansuhkan.



Share: