Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Resepi Kenduri Kahwin
Rujukan : Resepi Kenduri Kahwin
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter
2 1/2 cawan air
1 cawan susu cair
pewarna merah, hijau dan kuning telur
10 gm bawang goreng
garam secukup rasa
Rempah tumis
1 kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji cengkih
3 biji pelaga
1 helai daun pandan disimpul
Bahan ini digoreng tanpa minyak, boleh juga jika ingin dibakar dahulu
10 gm badam
10 gm kismis
10 gm gajus
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inc halia
Cara memasak
- Panaskan minyak sapi dan butter
- Tumiskan bahan tumis dan daun pandan hingga terbit bau yang harum
- Masukkan bahan kisar dan masak hingga terbit minyak
- Tambahkan susu cair, air dan garam secukup rasa
- Kacau rata
- Masukkan nasi
- Kemudian masukkan badam, gajus dan kismis
- Gaul rata
- Tutup periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
- Bila nasi dah masak, ambil chopstik dan lubang-lubangkan
- Masukkan sedikit pewarna di dalam setiap lubang
- Tutup semula periuk nasi dan biarkan ia meresap sebentar
- Kemudian gemburkan nasi rata
- Sedia dihidangkan bersama lauk - pauk yang sesuai
Sedapnya makan dengan ayam masak merah..
ReplyDeleteSedapnya😋.
ReplyDeleteWah boleh cuba resepi ni. Terima kasih bkongsi.
ReplyDeleteSedap suka buat bila kawan-kawan datang rumah
ReplyDeleteMrs. A pun suka nasi hujan panas.
ReplyDeleteLast time m.i.l pernah ajar buat tapi dah lupa muahahaaaa...
Mama suka masak Ni sebab senang Dan sedap
ReplyDeletenasi hujan ni kegemaran kak zai !
ReplyDelete